18. oktoober 2009

Ubuntu 9.10 ja Eesti ID-kaart

Lõpuks ometi on riik valmis saanud id-kaardi tarkvaraga ka linuksikasutajate jaoks. Ja kuigi peamine osa sellest on seotud kaardi haldusvahendite ja digitaalse allkirjaga ning nad ise hoiatavad, et "Kuna tarkvara on alles värske, siis ei ole suuremates veebikeskkondades võimalik täna veel uue tarkvaraga digiallkirju anda. Näiteks ei ole võimalik suuremates pankades teostada makseid." on tehtud suur samm edasi.

Kõige positiivsem on see, et tegelikult saan ma täna ka U-netis makseid allkirjastada ja elu on ilus.

Mida siis tegin?
Kõigepealt id-kaardi tarkvara peale, seejärel juba nii nagu Ideelabor edasi juhatab.

1) Otsisin üles uusima Java versiooni: minul siis /usr/lib/jvm/java-6-sun-1.6.0.15
2) Seejärel ideelaborist teek: cd /usr/lib/jvm/java-6-sun-1.6.0.15/jre/lib/i386; wget http://ideelabor.ee/downloads/pkcs11wrapper-linux.tar.gz -O - | tar zxf -
3) Siis link sellele failile: sudo ln -sf /usr/lib/opensc-pkcs11.so /usr/lib/libesteid-pkcs11.so
4) Restart brauserile ja voila. Töötab. Kusjuures ei ole isegi vaja seda, et id-kaart oleks enne brauseri avamist lugejas.

Muideks, paar lätlasest mäkikasutajat ütles, et neil ei ole mingit muret id-kaardi ja Mac OS X-iga. Põhjus on väga lihtne - neil ei ole lihtsalt id-kaarti. It's good to be Estonian.

1 kommentaar:

  1. Kirjeldatu toimib juhul kui arvutis on SUN JAVA 6. Ubuntu's SUN Javat üldjuhul pole, selle asemel kasutatakse lehtede sirvimiseks IcedTea jt. Firefox jubinad.

    Pädevat juhendit SUN'i Java paigaldamise kohta uusimaase 64-bitilisse Ubuntusse ei leia kusagilt :(

    VastaKustuta